Hyrje | Pyetje dhe përgjigje | Kërkimi i vdekjes

Kërkimi i vdekjes

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Kërkimi i vdekjes

Pyetje: Jeta ime ka qenë e mbushur gjithmonë me probleme e telashe të ndryshme, andaj kam filluar që ta urrej atë. Sa herë që më ndodh ndonjë fatkeqësi, i lutem Allahut [subhanehu ve teala] që të vdes sa më shpejt e të shpëtoj nga hallet që më kanë rënë mbi kokë, sepse për mua, kjo është rrugëdalja e vetme. A është e lejuar kjo gjë që bëj unë?

Përgjigje: Kërkimi i vdekjes për shkak të fatkeqësive që i ndodhin njeriut është i ndaluar, sepse Pejgamberi [sal-lAllahu alejhi ve sel-lem] ka thënë:  “Askush s’duhet ta kërkojë vdekjen për shkak të ndonjë fatkeqësie, por nëse mendon se duhet ta kërkojë atë patjetër, atëherë le të thotë: O Zot! Nëse jeta është më e mirë për mua, më jep mundësi të jetoj, por nëse vdekja është më e mirë për mua, atëherë më jep mundësi që të vdes”.

Andaj muslimani duhet të shpresojë tek shpërblimi i Allahut [subhanehu ve teala] dhe të presë me durim kalimin e fatkeqësisë. Pejgamberi [sal-lAllahu alejhi ve sel-lem] ka thënë: “Fitorja vjen me durim, gëzimi vjen pas dëshpërimit dhe pas çdo vështirësie ka lehtësim”. (Sahih; Tirmidhiu)

Në të njëjtën kohë, duhet të kemi parasysh se vështrirësitë dhe problemet që ndesh muslimani gjatë jetës, fshijnë një pjesë të gjynaheve të tij dhe se vetëm me durim dhe shpresë tek shpërblimi i Allahut [subhanehu ve teala] mund të arrihet grada e lartë, për të cilën Ai thotë: “Përgëzoi ata të cilët, kur u ndodh ndonjë fatkeqësi, bëjnë durim dhe thonë: Të Allahut jemi dhe tek Ai do të kthehemi”. (El-Bekare: 156)

Në mbyllje, do të dëshiroja që t’i tërhiqja vëmendjen pyetëses, lidhur me faktin se “vdekja është rrugëzgjidhja e vetme për problemet e saj”, pasi ky është një mendim tërësisht i gabuar. Vdekja nuk i zgjidh problemet, por përkundrazi i shton. Sidomos kur njeriu vdes duke pasur gjynahe për të cilat nuk është penduar akoma. Në këtë rast, vdekja nuk do të bënte gjë tjetër pos që do të shpejtonte dënimin e Allahut [subhanehu ve teala]. Andaj duhet të bësh durim, sepse çdo fatkeqësi, sado e madhe qoftë, e ka fundin e vet. Allahu [subhanehu ve teala] thotë: “Me të vërtetë, pas vështirësisë ka lehtësim. Me të vërtetë pas vështirësisë ka lehtësim”. (El-Inshirah: 5-6)

 

Ibën Uthejmini

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Pyetje dhe përgjigje
Previous
image
Kërkimi i vdekjes
Kërkimi i vdekjes Pyetje: Jeta ime ka qenë e mbushur gjithmonë me probleme e telashe të ndryshme, andaj kam filluar që ta urrej atë. Sa herë ...
image
Të ankuarit nga shkaku i sëmundjeve
Pyetje: Jam një grua e sëmurë. Në disa raste ndodh që të qaj nga shkaku i sëmundjes. A konsiderohet qarja ime si kundërshtim i Caktimit ...
image
Menstruacionet dhe agjërimi
Pyetje: Nëse menstruacionet përsëriten menjëherë pas agimit d.m.th. pas hyrjes së kohës së namazit të sabahut, a duhet ta agjërojë atë ditë? Nëse e agjëroj, ...
image
Shirku dhe dënimi
Pyetje: Ç’mund të themi për ata muslimanë të cilët falen dhe agjërojnë, mirëpo në të njëjtën kohë mund të bëjnë lloje të ndryshme shirku,[1] si ...
image
Mbrojtja e fëmijëve
Pyetje: Kemi parë disa njerëz që vënë një thikë tek shtrati i fëmijëve të vegjël, me qëllim që t’i mbrojnë nga xhindët. A lejohet një ...
image
Larja me gjak për të shëruar sëmundjet
Pyetje: Nëna ime është e sëmurë dhe, megjithëse ka shkuar në disa spitale, nuk ka gjetur ilaç për sëmundjen e saj. Për këtë shkak, ajo ...
image
Kundërshtimi i ligjeve të Allahut -subhanehu ve teala-
Pyetje:  Si është vendimi i Islamit për ata njerëz që thonë se disa dispozita të Legjislacionit Islam, si p.sh. ndryshimi midis mashkullit dhe femrës në ...
image
Vajtja te falltarët
Pyetje: Përse është e ndaluar vajtja te falltarët?   Përgjigje: Falltarët, siç është transmetuar në disa hadithe të sakta, kanë lidhje me xhindet, të cilët, pasi ngjiten ...
image
Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub?
Pyetje: Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub? Përgjigje: “Secili njeri që falet dhe pas namazit kupton se ...
image
Dispozita e atij që gjykon me atë që nuk e ka zbritur Allahu
Pyetja: Njëri prej nxënësve të dijes thotë se fjala e Allahut ne Kuran “...e kush nuk gjykon me atë që zbriti Allahu, ata janë qafir (mohues)” ...
image
Vendimi mbi këngët e lejuara?
Nëse këto enashide (këngë me motive fetare) kanë kuptim islamik dhe nënkuptoj këtu që nuk shoqërohen me asnjë instrument muzikor, def, daullë ose të ngjajshme ...
image
Kryerja e nevojës në drejtim të kibles
Pyetje:  Si është çeshtja e kryerjes se nevojës në drejtim të kibles, kur është e ndaluar, a ka dallim kur ja kthejmë shpinen kibles dhe kur ...
image
Veçimi i muajit Rexheb me ndonjë adhurim ose gjë të dalluar
  Pyetje: A është e vërtetë se muaji Rexheb dallohet me ndonjë adhurim të caktuar ose të veçantë? Ju lutemi të na përgjigjeni, sepse na është ...
image
Vendimi fesë për veçimin e muajit Rexheb me itikaf ose heshtje
    E kanë pyetur Shejhul-Islam, Ibën Tejmiun për transmetimet që flasin për vlerën e agjërimit në tre muajt, çka thua për itikafin dhe heshtjen në këto ...
image
Muaji Rexheb, a ka veçori më të mëdha se muajt tjerë?
    Shejhu i nderuar, Muhamed ibn Salih El-Uthejmin [rahimehull-llah] ka thënë: Muaji Rexheb është njëri prej katër muajve të shenjtë. kurse muajt e shenjtë janë: Dhul-Kade, Dhul-Hixhe, ...
Next