Hyrje | Pyetje dhe përgjigje | Kundërshtimi i ligjeve të Allahut -subhanehu ve teala-

Kundërshtimi i ligjeve të Allahut -subhanehu ve teala-

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Pyetje:  Si është vendimi i Islamit për ata njerëz që thonë se disa dispozita të Legjislacionit Islam, si p.sh. ndryshimi midis mashkullit dhe femrës në ndarjen e trashëgimisë, janë të vjetruara dhe kanë nevojë të rishikohen e të ndryshohen në mënyrë që të përshtaten me nevojat e njerëzve në këtë fundshekull?

Përgjigje: Askush nuk ka të drejtë që të ndryshojë apo të kundërshtojë dispozitat e përcaktuara nga Allahu -subhanehu ve teala- dhe i Dërguari i Tij -salAllahu alejhi ue selem- në Kuran dhe Sunet, për të cilat kanë rënë dakord njëzëri të gjithë dijetarët muslimanë (si p.sh. namazi, zekati, agjërimi, ndarja e trashëgimisë etj.), pasi ato përbëjnë legjislacionin më të përsosur të njohur nga njerëzimi, i cili do të jetë i vlefshëm deri në Ditën e Kijametit. Në këtë dispozitë hyn edhe shembulli i përmendur nga pyetësja, pasi ndarja e trashëgimisë bën pjesë në dispozitat e lartpërmendura, andaj detyra e çdo muslimani është që të besojë dhe të punojë në përputhje me të, pa shfaqur as pakënaqësinë më të vogël.

Të gjithë ata që mendojnë se këto rregulla duhet të rishikohen apo të ndryshohen, janë jobesimtarë, sepse kundërshtojnë Allahun -subhanehu ve teala-, Pejgamberin -salAllahu alejhi ue selem- dhe Ixhmain e dijetarëve muslimanë.[1]

 

Ibën Bazi[1] Ixhmai është rënia dakord e dijetarëve muslimanë për një çështje të caktuar. Ai është burimi i tretë i Legjislacionit Islam, pas Kuranit dhe Sunetit.

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Pyetje dhe përgjigje
Previous
image
Kërkimi i vdekjes
Kërkimi i vdekjes Pyetje: Jeta ime ka qenë e mbushur gjithmonë me probleme e telashe të ndryshme, andaj kam filluar që ta urrej atë. Sa herë ...
image
Të ankuarit nga shkaku i sëmundjeve
Pyetje: Jam një grua e sëmurë. Në disa raste ndodh që të qaj nga shkaku i sëmundjes. A konsiderohet qarja ime si kundërshtim i Caktimit ...
image
Menstruacionet dhe agjërimi
Pyetje: Nëse menstruacionet përsëriten menjëherë pas agimit d.m.th. pas hyrjes së kohës së namazit të sabahut, a duhet ta agjërojë atë ditë? Nëse e agjëroj, ...
image
Shirku dhe dënimi
Pyetje: Ç’mund të themi për ata muslimanë të cilët falen dhe agjërojnë, mirëpo në të njëjtën kohë mund të bëjnë lloje të ndryshme shirku,[1] si ...
image
Mbrojtja e fëmijëve
Pyetje: Kemi parë disa njerëz që vënë një thikë tek shtrati i fëmijëve të vegjël, me qëllim që t’i mbrojnë nga xhindët. A lejohet një ...
image
Larja me gjak për të shëruar sëmundjet
Pyetje: Nëna ime është e sëmurë dhe, megjithëse ka shkuar në disa spitale, nuk ka gjetur ilaç për sëmundjen e saj. Për këtë shkak, ajo ...
image
Kundërshtimi i ligjeve të Allahut -subhanehu ve teala-
Pyetje:  Si është vendimi i Islamit për ata njerëz që thonë se disa dispozita të Legjislacionit Islam, si p.sh. ndryshimi midis mashkullit dhe femrës në ...
image
Vajtja te falltarët
Pyetje: Përse është e ndaluar vajtja te falltarët?   Përgjigje: Falltarët, siç është transmetuar në disa hadithe të sakta, kanë lidhje me xhindet, të cilët, pasi ngjiten ...
image
Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub?
Pyetje: Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub? Përgjigje: “Secili njeri që falet dhe pas namazit kupton se ...
image
Dispozita e atij që gjykon me atë që nuk e ka zbritur Allahu
Pyetja: Njëri prej nxënësve të dijes thotë se fjala e Allahut ne Kuran “...e kush nuk gjykon me atë që zbriti Allahu, ata janë qafir (mohues)” ...
image
Vendimi mbi këngët e lejuara?
Nëse këto enashide (këngë me motive fetare) kanë kuptim islamik dhe nënkuptoj këtu që nuk shoqërohen me asnjë instrument muzikor, def, daullë ose të ngjajshme ...
image
Kryerja e nevojës në drejtim të kibles
Pyetje:  Si është çeshtja e kryerjes se nevojës në drejtim të kibles, kur është e ndaluar, a ka dallim kur ja kthejmë shpinen kibles dhe kur ...
image
Veçimi i muajit Rexheb me ndonjë adhurim ose gjë të dalluar
  Pyetje: A është e vërtetë se muaji Rexheb dallohet me ndonjë adhurim të caktuar ose të veçantë? Ju lutemi të na përgjigjeni, sepse na është ...
image
Vendimi fesë për veçimin e muajit Rexheb me itikaf ose heshtje
    E kanë pyetur Shejhul-Islam, Ibën Tejmiun për transmetimet që flasin për vlerën e agjërimit në tre muajt, çka thua për itikafin dhe heshtjen në këto ...
image
Muaji Rexheb, a ka veçori më të mëdha se muajt tjerë?
    Shejhu i nderuar, Muhamed ibn Salih El-Uthejmin [rahimehull-llah] ka thënë: Muaji Rexheb është njëri prej katër muajve të shenjtë. kurse muajt e shenjtë janë: Dhul-Kade, Dhul-Hixhe, ...
Next