Hyrje | Pyetje dhe përgjigje | Vajtja te falltarët

Vajtja te falltarët

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Pyetje: Përse është e ndaluar vajtja te falltarët?

 

Përgjigje: Falltarët, siç është transmetuar në disa hadithe të sakta, kanë lidhje me xhindet, të cilët, pasi ngjiten në qiell dhe dëgjojnë bisedat e engjëjve me njëri-tjetrin,[1] zbresin në tokë dhe u tregojnë falltarëve atë që kanë dëgjuar në qiell. Në të njëjtën kohë, ata shtojnë edhe njëqind gënjeshtra të tjera, kështu që fjalët e vërteta që kanë dëgjuar nga engjëjt përzihen me gënjeshtra nga më të ndryshmet. Falltarët i përdorin këto pak të vërteta për të mashtruar njerëzit e paditur, të cilët besojnë se me të vërtetë ata mund të dinë Dijen e Fshehtë, gjë që s’është e vërtetë, pasi falltarët, siç thamë më lartë, nuk bëjnë gjë tjetër, pos që përcjellin fjalët e xhindeve.

Pra vajtja te falltarët është e ndaluar, pasi bëhet shkak për largimin e njerëzve nga rruga e drejtë.

 

Albani

 

 [1] Engjëjt nuk e dinë Dijen e Fshehtë. Ata dinë vetëm ato gjëra që ua tregon Allahu -subhanehu ve teala-. Para dërgimit të Muhamedit -salAllahu alejhi ue selem-, xhindet ishin të lirë që të dëgjonin sa të donin nga bisedat e engjëjve, por pas dërgimit të tij, Allahu -subhanehu ve teala- vendosi disa yje për të goditur çdo shejtan që mundohet të dëgjojë bisedat e engjëjve. Megjithatë, në disa raste Allahu -subhanehu ve teala- i lejon xhindet që të dëgjojnë disa gjëra, të cilat ata ua përcjellin magjistarëve dhe falltarëve. Kjo gjë sqarohet më së miri në suren El-Xhin.

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Pyetje dhe përgjigje
Previous
image
Kërkimi i vdekjes
Kërkimi i vdekjes Pyetje: Jeta ime ka qenë e mbushur gjithmonë me probleme e telashe të ndryshme, andaj kam filluar që ta urrej atë. Sa herë ...
image
Të ankuarit nga shkaku i sëmundjeve
Pyetje: Jam një grua e sëmurë. Në disa raste ndodh që të qaj nga shkaku i sëmundjes. A konsiderohet qarja ime si kundërshtim i Caktimit ...
image
Menstruacionet dhe agjërimi
Pyetje: Nëse menstruacionet përsëriten menjëherë pas agimit d.m.th. pas hyrjes së kohës së namazit të sabahut, a duhet ta agjërojë atë ditë? Nëse e agjëroj, ...
image
Shirku dhe dënimi
Pyetje: Ç’mund të themi për ata muslimanë të cilët falen dhe agjërojnë, mirëpo në të njëjtën kohë mund të bëjnë lloje të ndryshme shirku,[1] si ...
image
Mbrojtja e fëmijëve
Pyetje: Kemi parë disa njerëz që vënë një thikë tek shtrati i fëmijëve të vegjël, me qëllim që t’i mbrojnë nga xhindët. A lejohet një ...
image
Larja me gjak për të shëruar sëmundjet
Pyetje: Nëna ime është e sëmurë dhe, megjithëse ka shkuar në disa spitale, nuk ka gjetur ilaç për sëmundjen e saj. Për këtë shkak, ajo ...
image
Kundërshtimi i ligjeve të Allahut -subhanehu ve teala-
Pyetje:  Si është vendimi i Islamit për ata njerëz që thonë se disa dispozita të Legjislacionit Islam, si p.sh. ndryshimi midis mashkullit dhe femrës në ...
image
Vajtja te falltarët
Pyetje: Përse është e ndaluar vajtja te falltarët?   Përgjigje: Falltarët, siç është transmetuar në disa hadithe të sakta, kanë lidhje me xhindet, të cilët, pasi ngjiten ...
image
Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub?
Pyetje: Çfarë duhet të bëjë ai që është falur dhe pastaj shikon se ka qenë xhunub? Përgjigje: “Secili njeri që falet dhe pas namazit kupton se ...
image
Dispozita e atij që gjykon me atë që nuk e ka zbritur Allahu
Pyetja: Njëri prej nxënësve të dijes thotë se fjala e Allahut ne Kuran “...e kush nuk gjykon me atë që zbriti Allahu, ata janë qafir (mohues)” ...
image
Vendimi mbi këngët e lejuara?
Nëse këto enashide (këngë me motive fetare) kanë kuptim islamik dhe nënkuptoj këtu që nuk shoqërohen me asnjë instrument muzikor, def, daullë ose të ngjajshme ...
image
Kryerja e nevojës në drejtim të kibles
Pyetje:  Si është çeshtja e kryerjes se nevojës në drejtim të kibles, kur është e ndaluar, a ka dallim kur ja kthejmë shpinen kibles dhe kur ...
image
Veçimi i muajit Rexheb me ndonjë adhurim ose gjë të dalluar
  Pyetje: A është e vërtetë se muaji Rexheb dallohet me ndonjë adhurim të caktuar ose të veçantë? Ju lutemi të na përgjigjeni, sepse na është ...
image
Vendimi fesë për veçimin e muajit Rexheb me itikaf ose heshtje
    E kanë pyetur Shejhul-Islam, Ibën Tejmiun për transmetimet që flasin për vlerën e agjërimit në tre muajt, çka thua për itikafin dhe heshtjen në këto ...
image
Muaji Rexheb, a ka veçori më të mëdha se muajt tjerë?
    Shejhu i nderuar, Muhamed ibn Salih El-Uthejmin [rahimehull-llah] ka thënë: Muaji Rexheb është njëri prej katër muajve të shenjtë. kurse muajt e shenjtë janë: Dhul-Kade, Dhul-Hixhe, ...
Next