Hyrje | Artikuj | Lidhja e besimtarëve mes vete sikur tullat e ndërtesës

Lidhja e besimtarëve mes vete sikur tullat e ndërtesës

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

 

 

Pejgamberi,sal-lallahualejhi vesel-lem, thotë:

"Besimtari për besimtarin është sikur ndërtesa, njëra tullë shtërngon tjetrën". Pastaj i gërshetoi gishtat.

#Buhariu  #hadithe

 

 

Në këtë hadith Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-em, i nxitë besimtarët që të bashkëpunojnë dhe ndihmojnë njëri tjetrin, ta përkrahin njëri tjetrin, ti bashkërendisin interesat e veçanta edhe ato të përgjithshmet. Andaj thotë: besimtari për besimtarin është sikur ndërtesa, ku njëra tullë shtrëngon tjetrën. Që domethënë se besimtarët në ndihmesën, forcimin e njërit me tjetrin i ngjajnë ndërtesës së rast, e cila qëndron e fuqishme kur tullat e saja janë të lidhura mirë njëra me tjetrën. Kur të demontohen tullat, bie ndërtesa dhe shembet.

"Gërshetoi gishtat", domethënë se lidhja e besimtarëve mes tyre duhet të jetë sikur lidhja e gishtave mes tyre gjatë gërshetimit. Nëse gishtat janë të ndryshme por me një origjinë, ashtu edhe besimtarët edhe pse janë të ndryshëm, kanë një origjinë, vëllezër për nga feja dhe besimi.

Ky gërshetim nga Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, në këtë hadith ishte me interes dhe dobi, nuk ishte veprim i kotë, sepse përgjajësimin e besimtarit në lidhjen e tyre kur e përgjajësoi me ndërtesën ishte shembull gojor, të cilin pastaj e sqaroi edhe më shumë me vepër, andaj i lidhi gishtat dhe i gërshetoi ato, për ta përforcuar shembullin që u solli me fjalë, me shembullin që e ofroi praktikisht.

Bekir Halimi

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Artikuj
Previous
image
Ekuacionet edukative
Fëmijët i kemi amanet në supet tona, edukimi i tyre është përgjegjësia jonë, ne do japim llogari për mos/kujdesin tonë ndaj tyre, duhet ti këshillojmë ...
image
Për dhjetë vendime do të bëhesh pishman pas dhjetë viteve
1- Shoqërimi me njerëz negativ. 2- Veshja e maskës për ti kënaqur të tjerët 3- Prolongimi dhe vonimi i gjërave, sikurse nuk të pakësohet kontoja me kalimin ...
image
Veprat e mira sekrete
Dikush mund të sheh si kriminel E dikush si njeri të devotshëm Tjetri të sheh kështu e tjetri ashtu Por e vërteta është se ti më së miri ...
image
Nuk shikohet numri i nxënësve
Metoda e muslimanëve të hershëm (es-Selefus-Salih) në përhapjen e diturisë Imam Euzaiu, rahimehullah, thotë: Vdiq Ata ibën Ebi Rebah, ditën që vdiq, ishte njeriu më i dashur ...
image
Shtatë rregullat e #lumturisë:
  1- Mos e urre askënd, pa marrë parasysh sa ka gabuar ndaj teje. 2- Mos u streso asnjëherë dhe lutu sa më shumë. 3- Jeto modest dhe ...
image
Kush e krijoi Zotin?!
  Na rrëfen Ebu Davudi HUrejre, radijallahu anhu,se Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë: I vjen shejtani dikujt prej jush e i thotë: kush e ka ...
image
Allahu të mëshiroftë shejh Alban!
  Nga fikhu i hoxhës ishte edhe kjo ndodhi që kishte ndodhë me hoxhën dhe përgjigjen që ua kishte dhënë. Një grua e thërret në telefon hoxhën, ...
image
Intelegjenca emocionale
  Intelegjenca emocionale është fuqia për të kontrolluar reagimet. Veprimi i shëndoshë në raste të caktuara. Kjo terminologji ka filluar të përdoret nga psikologët në njëzet ...
image
A je ti i privuar?!
  A dëshiron të dish se cili është i privuar?! I privuar është ai: 1- I cili e di se koha e Duhas-ë është 6 orë dhe ai ...
image
Besimtarët janë si një trup
    Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, thotë I sheh besimtarët në mëshirimin, dashurinë dhe solidaritetin sikur një trup, nëse ankohet një gjymtyrë, i tërë trupi rënkon nga ...
image
Lidhja e besimtarëve mes vete sikur tullat e ndërtesës
    Pejgamberi,sal-lallahualejhi vesel-lem, thotë: "Besimtari për besimtarin është sikur ndërtesa, njëra tullë shtërngon tjetrën". Pastaj i gërshetoi gishtat. #Buhariu  #hadithe     Në këtë hadith Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-em, i ...
image
Respektimi i dijetarëve, të mëdhenjëve dhe njerëzve me vlera
  Na rrëfen Ebu Mesudi, Ukbe ibën Amër el-Bedriu el-Ensariu, radijallahu anhu, i cili thotë: Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ,a i fshinte supet në namaz ...
image
Pse banorët e Medinës e duan shumë Medinën?!
  Një hoxhë e pyetën pse aq shumë janë të lidhur banorët e Medinës për Medinen dhe se nuk e krahasojnë me asnjë vend tjetër? U përgjigj ...
image
Vajza ose tigri
Prej rrëfimeve që kanë shkaktuar debat të madh në histori, sidomos mes meshkujve dhe femrave, është rrëfimi me titull: "Vajza apo tigri", të autorit amerikan ...
image
Sjellja e mirë
  Sa'b ibën Xhuthameh, radijallahu anhu, thotë: i dhurova Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, një gomar të egër, kurse ai ma ktheu. Kur pa ndryshimin në ...
Next