Hyrje | Artikuj | Modestia- thjeshtësia

Modestia- thjeshtësia

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

 

1. Të shikosh me sy të kënaqur atë që ta ka dhuruar Allahu dhe të mos trishtohesh e demoralizohesh nga frika se do t’i humbësh ato.

2. Të mos shikosh ata që i ke mbi vete por ato që i ke ndër vete, për të kuptuar se Allahu të ka dhënë begati të shumta.

3. Ta jetosh ditën ashtu si është, me gjërat e ëmbla dhe të hidhura, do ta kuptosh se dynjaja nuk meriton prej teje më shumë se kaq.

4. Të mos e teprosh në ngrënie dhe veshmbathje, por të jesh i matur, sepse drejtësia kërkohet në çdo gjë.

5. Dhënia, dhënia është thjeshtësi, të japish deri në maksimum, spontanisht, me emocione të vërteta, larg çdo shtirje, atëherë do të bësh të tjerët që i ke përreth të kuptojnë sinqeritetin tënd.

6. Të ofrosh dorën e ndihmës dhe përkrahjes secilit që ka nevojë për ty dhe me aq sa ke mundësi.

7. Ta thuash çdo herë fjalën e mirë, të shprehish emocionet e sinqerta karshi atyre që i ke përreth, ofroja gjërat që i ndiejnë si dhuratë, atëherë ato që i ke ndier do të jenë më të mëdha se dhuratat e botës.

8. Ta jetosh çdo shkronjë të kësaj domethënie që të përjetosh lumturinë, pasi që e ke jetuar jetën me modesti.

9. Të veprosh në realizimin e aspiratave dhe synimeve tuaja edhe nëse nuk arrijnë ti realizosh, je munduar, kurse realizimi është përcaktim prej Allahut.

10. Të mos qëndrosh duarkryq kur e ndjenë se ke mundësi të ofrosh shumë gjera, qoftë me lapsin apo veprën tënde dhe me çdo gjë që ke brenda.

11. Të pastrosh zemrën nga çdo njollë, sepse nëse zemra jote bartë llum, vetëm ajo vet do të dëmtohet.

12. Ti shoqërosh të dashurit tuaj në brengat dhe mërzitë e tyre, sepse ky veprim do të bëjë që ata të ndjenë se akoma në dynja ka njerëz zemërbardhë dhe të sinqertë dhe se akoma ka mirësi në dynja.

13. Kur të shohësh ku kanë arritur njerëzit ambicioz kurse ti s’ke mundur, ndjeju sikur ti ke arritur dhe lutu për suksese të atij që ka arritur, sepse me këtë ti lutesh për vete.

14. Kjo është jeta, kurse ahireti është amshueshmëria, thjeshtë jepi përparësi ahiretit që të jetosh i rehatshëm dhe të përfitosh kuptimin e modestisë.

Përktheu: Bekir Halimi

 

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Artikuj
Previous
image
Ekuacionet edukative
Fëmijët i kemi amanet në supet tona, edukimi i tyre është përgjegjësia jonë, ne do japim llogari për mos/kujdesin tonë ndaj tyre, duhet ti këshillojmë ...
image
Për dhjetë vendime do të bëhesh pishman pas dhjetë viteve
1- Shoqërimi me njerëz negativ. 2- Veshja e maskës për ti kënaqur të tjerët 3- Prolongimi dhe vonimi i gjërave, sikurse nuk të pakësohet kontoja me kalimin ...
image
Veprat e mira sekrete
Dikush mund të sheh si kriminel E dikush si njeri të devotshëm Tjetri të sheh kështu e tjetri ashtu Por e vërteta është se ti më së miri ...
image
Nuk shikohet numri i nxënësve
Metoda e muslimanëve të hershëm (es-Selefus-Salih) në përhapjen e diturisë Imam Euzaiu, rahimehullah, thotë: Vdiq Ata ibën Ebi Rebah, ditën që vdiq, ishte njeriu më i dashur ...
image
Shtatë rregullat e #lumturisë:
  1- Mos e urre askënd, pa marrë parasysh sa ka gabuar ndaj teje. 2- Mos u streso asnjëherë dhe lutu sa më shumë. 3- Jeto modest dhe ...
image
Kush e krijoi Zotin?!
  Na rrëfen Ebu Davudi HUrejre, radijallahu anhu,se Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë: I vjen shejtani dikujt prej jush e i thotë: kush e ka ...
image
Allahu të mëshiroftë shejh Alban!
  Nga fikhu i hoxhës ishte edhe kjo ndodhi që kishte ndodhë me hoxhën dhe përgjigjen që ua kishte dhënë. Një grua e thërret në telefon hoxhën, ...
image
Intelegjenca emocionale
  Intelegjenca emocionale është fuqia për të kontrolluar reagimet. Veprimi i shëndoshë në raste të caktuara. Kjo terminologji ka filluar të përdoret nga psikologët në njëzet ...
image
A je ti i privuar?!
  A dëshiron të dish se cili është i privuar?! I privuar është ai: 1- I cili e di se koha e Duhas-ë është 6 orë dhe ai ...
image
Besimtarët janë si një trup
    Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, thotë I sheh besimtarët në mëshirimin, dashurinë dhe solidaritetin sikur një trup, nëse ankohet një gjymtyrë, i tërë trupi rënkon nga ...
image
Lidhja e besimtarëve mes vete sikur tullat e ndërtesës
    Pejgamberi,sal-lallahualejhi vesel-lem, thotë: "Besimtari për besimtarin është sikur ndërtesa, njëra tullë shtërngon tjetrën". Pastaj i gërshetoi gishtat. #Buhariu  #hadithe     Në këtë hadith Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-em, i ...
image
Respektimi i dijetarëve, të mëdhenjëve dhe njerëzve me vlera
  Na rrëfen Ebu Mesudi, Ukbe ibën Amër el-Bedriu el-Ensariu, radijallahu anhu, i cili thotë: Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ,a i fshinte supet në namaz ...
image
Pse banorët e Medinës e duan shumë Medinën?!
  Një hoxhë e pyetën pse aq shumë janë të lidhur banorët e Medinës për Medinen dhe se nuk e krahasojnë me asnjë vend tjetër? U përgjigj ...
image
Vajza ose tigri
Prej rrëfimeve që kanë shkaktuar debat të madh në histori, sidomos mes meshkujve dhe femrave, është rrëfimi me titull: "Vajza apo tigri", të autorit amerikan ...
image
Sjellja e mirë
  Sa'b ibën Xhuthameh, radijallahu anhu, thotë: i dhurova Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, një gomar të egër, kurse ai ma ktheu. Kur pa ndryshimin në ...
Next