Hyrje | Artikuj | Pyetni për mua nëse nuk më gjeni në Xhenet

Pyetni për mua nëse nuk më gjeni në Xhenet

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Kur banorët e Xhenetit të futen në Xhenet dhe nuk i shohin aty miqtë e tyre, të cilët ishin bashkë me ta në veprat e mira në dynja, atëherë do të ndërmjetësojnë për ta te Allahu, subhanehu ve teala, e do të thonë:

O Allah! Kishim vëllezër në dynja, faleshin me ne, agjëronin me ne, e nuk jemi duke i parë këtu në Xhenet?

Atëherë Allahu, azze ve xhel-le, thotë: shkoni në xhehenem dhe nxjerreni secilin që në zemrën e tij ka një grimcë atomi besim”. (Taberaniu, Sahih).

Hasan Basriu, rahimehullah, thotë:

“Bëni sa ma shumë shokë besimtarë, sepse ata kanë të drejtë të ndërmjetësojnë në ditën e Kiametit.

Shoku besnik është ai që ecë me ty për në Xhenet.

Abdurahman Ibën Xhevziu, rahimehullah, thoshte:

Nëse nuk më gjeni në Xhenet mes jush më kërkoni e thoni: o Zot, filan miku ynë na përkujtonte për Ty, e nuk e shohim këtu. E pastaj qau. Allahu e pastë mëshiruar me mëshirë të madhe.

O Allah! Na mundëso shoqëri të mirë që na ndihmon në adhurimin Tënd!

 

Hadithi në tërësi

 

Na rrëfen Ebu Seid El-Hudriu, radijallahu anhu, se Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë:

“Pasha Atë që në Dorën e tij është shpirti im, nuk do të gjeni njerëz që do të luten më shumë për një çështje për të cilën mendojnë se e meriton, se sa besimtarët për vëllezërit e tyre, në momentin kur do ta shohin se kanë shpëtuar nga Xhehenemi.

Ata do të thonë: O Zot! Vëllezërit tanë, faleshin me ne, agjëronin me ne, bënin haxhin me ne, luftonin me ne, i ka kapluar zjarri. Do tu thotë Allahu: shkoni dhe kë e njihni nga pamja e tij nxjerreni, sepse i ndalohet zjarrit të djegë fytyrat e tyre. Ata do të gjejnë disa shokë të tyre të djegur deri në gjysmë të kërçikut, e disa deri te gjunjët, e disa deri në mes dhe do të dalin shumë njerëz nga xhehenemi. Përsëri ata do të flasin (do të kërkojnë të njëjtën kërkesë), e do tu thuhet: shkoni dhe kënd e gjeni me sa një karat besim nxjerreni! Do të dalin një numër i madh i njerëzve. Përsëri ata do ta bëjnë të njëjtën kërkesë, e do tu thuhet: shkoni dhe secilin që ka sa një grimcë atomi besim në zemrën e tij nxjerreni nga xhehenemi”. Ebu Seidi kur e tregonte këtë hadith thoshte: nëse nuk e besoni këtë, lexoni ajetin Kuranor:

إِنَّ اللهَ لَا يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا

“S'ka dyshim se Allahu nuk bën pa drejtë as sa grimca, e nëse ajo vepër është e mirë, Ai e shumëfishon atë dhe Vetë Ai i jep shpërblim të madh”. (E Nisa: 40).

E në fund do të thonë: o Zot, s’kemi lënë asnjë të mirë aty (në Xhehenem)”.

E transmeton Taberaniu në tefsirin e tij, 4/1/121, hadithi është i saktë.

والذي نَفْسي بيدِه ما أحدُكم بأشدَّ مُناشدةً في الحقِّ يَراه مُصيبا له مِنَ المؤمنين في إخوانِهم ، إذا رأوا أنْ قَدْ خُلِّصوا مِنَ النارِ ، يقولون : أيْ ربَّنا ! إخوانُنا كانوا يُصلُّون معنا ، ويصومون معنا ويحُجُّون معنا ، ويُجاهِدون معنا ، قد أخذَتْهم النارُ ، فيقولُ اللهُ لهم : اذهبوا فمن عرَفْتم صورتَه فأخرِجوه ، ويُحَرِّمُ صورتَهم على النارِ ، فيجدون الرجلَ قد أخذتْه النارُ إلى أنصافِ ساقيه ، وإلى ركبتيه ، وإلى حُقوَيه ، فيُخرِجون منها بَشَرًا كثيرًا ، ثم يعودون فيتكلمون ، فيقولُ : اذهبوا فمَنْ وجدتم في قلبِه مثقالَ قِيراطِ خيرٍ فأخرِجوه ! فيُخرِجون منها بشَرًا كثيرًا ، ثم يعودون فيتكلمون ، فلا يزالُ يقولُ لهم ذلك ، حتى يقولَ : اذهبوا فمَنْ وجدتُم في قلبِه مثقالَ ذرَّةٍ فأخرِجوه ! فكان أبو سعيدٍ إذا حدَّث بهذا الحديثِ قال : إنْ لم تُصدِّقوا فاقرءوا : ?إِنَّ اللهَ لَا يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِنْ تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِنْ لَدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا? فيقولون : ربَّنا لم نذَرْ فيها خيرًا

المصدر: تفسير الطبري - الصفحة أو الرقم: 4/1/121 خلاصة حكم المحدث: صحيح

 

Bekir Halimi

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Artikuj
Previous
image
Ekuacionet edukative
Fëmijët i kemi amanet në supet tona, edukimi i tyre është përgjegjësia jonë, ne do japim llogari për mos/kujdesin tonë ndaj tyre, duhet ti këshillojmë ...
image
Për dhjetë vendime do të bëhesh pishman pas dhjetë viteve
1- Shoqërimi me njerëz negativ. 2- Veshja e maskës për ti kënaqur të tjerët 3- Prolongimi dhe vonimi i gjërave, sikurse nuk të pakësohet kontoja me kalimin ...
image
Veprat e mira sekrete
Dikush mund të sheh si kriminel E dikush si njeri të devotshëm Tjetri të sheh kështu e tjetri ashtu Por e vërteta është se ti më së miri ...
image
Nuk shikohet numri i nxënësve
Metoda e muslimanëve të hershëm (es-Selefus-Salih) në përhapjen e diturisë Imam Euzaiu, rahimehullah, thotë: Vdiq Ata ibën Ebi Rebah, ditën që vdiq, ishte njeriu më i dashur ...
image
Shtatë rregullat e #lumturisë:
  1- Mos e urre askënd, pa marrë parasysh sa ka gabuar ndaj teje. 2- Mos u streso asnjëherë dhe lutu sa më shumë. 3- Jeto modest dhe ...
image
Kush e krijoi Zotin?!
  Na rrëfen Ebu Davudi HUrejre, radijallahu anhu,se Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë: I vjen shejtani dikujt prej jush e i thotë: kush e ka ...
image
Allahu të mëshiroftë shejh Alban!
  Nga fikhu i hoxhës ishte edhe kjo ndodhi që kishte ndodhë me hoxhën dhe përgjigjen që ua kishte dhënë. Një grua e thërret në telefon hoxhën, ...
image
Intelegjenca emocionale
  Intelegjenca emocionale është fuqia për të kontrolluar reagimet. Veprimi i shëndoshë në raste të caktuara. Kjo terminologji ka filluar të përdoret nga psikologët në njëzet ...
image
A je ti i privuar?!
  A dëshiron të dish se cili është i privuar?! I privuar është ai: 1- I cili e di se koha e Duhas-ë është 6 orë dhe ai ...
image
Besimtarët janë si një trup
    Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, thotë I sheh besimtarët në mëshirimin, dashurinë dhe solidaritetin sikur një trup, nëse ankohet një gjymtyrë, i tërë trupi rënkon nga ...
image
Lidhja e besimtarëve mes vete sikur tullat e ndërtesës
    Pejgamberi,sal-lallahualejhi vesel-lem, thotë: "Besimtari për besimtarin është sikur ndërtesa, njëra tullë shtërngon tjetrën". Pastaj i gërshetoi gishtat. #Buhariu  #hadithe     Në këtë hadith Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-em, i ...
image
Respektimi i dijetarëve, të mëdhenjëve dhe njerëzve me vlera
  Na rrëfen Ebu Mesudi, Ukbe ibën Amër el-Bedriu el-Ensariu, radijallahu anhu, i cili thotë: Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ,a i fshinte supet në namaz ...
image
Pse banorët e Medinës e duan shumë Medinën?!
  Një hoxhë e pyetën pse aq shumë janë të lidhur banorët e Medinës për Medinen dhe se nuk e krahasojnë me asnjë vend tjetër? U përgjigj ...
image
Vajza ose tigri
Prej rrëfimeve që kanë shkaktuar debat të madh në histori, sidomos mes meshkujve dhe femrave, është rrëfimi me titull: "Vajza apo tigri", të autorit amerikan ...
image
Sjellja e mirë
  Sa'b ibën Xhuthameh, radijallahu anhu, thotë: i dhurova Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, një gomar të egër, kurse ai ma ktheu. Kur pa ndryshimin në ...
Next