Hyrje | Aktuale | Analiza politike | Arsyeja e vërtetë për luftën në Irak

Arsyeja e vërtetë për luftën në Irak

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Le të fillojmë me arsyen e vërtetë për sulmet e njerëzve të librit – ose tartarët e rinj – në Irak dhe në të gjithë rajonin. 

Ka shumë justifikime që sillen mbi këtë çështje por fakti është se ne jemi të sigurtë për ate se ekziston një objektiv kryesor që nuk ndryshon kurrë e cili i shpjegon të gjithë projektet e tjera. Është siguria e shtetit Çifut dhe mbajtja e supremacisë së tij mbi të gjithë shtetet e tjera në rajon. Kështu që për të kuptuar pikëpamjet e ndryshme të Amerikës duhet mbajtur mend lidhja midis asaj dhe situatës në “Izrael” dhe sesi Amerika sillet me botën islame dhe të tjerët. 

Kështu bazat për politikën amerikane: Nëse “Izraeli” është atje edhe Amerika është atje. Nëse superioriteti i “Izraelit” është siguruar ushtarakisht dhe ekonomikisht atëhere sjelljet e Amerikës do të jenë pragmatike dhe do t’i kushtojë kujdes dobive sociale të amerikanëve dhe do jetë më pak e egërsuar kundër arabëve. 

 

Për të klasifikuar këtë le të shikojmë historinë e kundërshtimit: 

1. Intervali i luftës më 1967 midis luftës së 1973 në Ramallah sjellja e Amerikës ishte më logjike dhe e arsyeshme. Po gjatë luftës së Ramallah Amerika e mbështeti “Izraelin” me aviacion plus duke i shtypur arabët në media dhe aspekte të tjera. 

2. Pas Camp David Amerika u fut më tepër në luftën e saj ndaj sovjetëve, e cila është pohuar nga Bregenski – dhe pastaj kundër Iranit. 

3. Pas vrasjes së Sedatit një plan u shfaq për të përçarë rajonin në shtete të vogla në mënyrë për të siguruar paprekshmërinë e “Izraelit”, megjithëse plani nuk dukej logjik. Por Amerika e aprovoi planin, ashtu siç aprovoi pushtimin e jugut të Libanit dhe goditjen e plantacioneve nukleare të Irakut. 

4. Pas kryengritjes (Intifadës) dhe fillimit të lëvizjes libaneze kundër pushtimit Amerika vendosi të merrte pjesë direkte – pas pushtimit të Kuvajtit – dhe vendosjes së rendit të ri botërorë –dhe pastaj të marrëveshjes së Oslos. Në mënyrë që të shtynte para planet cioniste në lindjen e mesme – Amerika u përpoq në atë kohë të mirrej logjikisht me arabët dhe filloj të përmbante të gjithë rajonin në projektin e saj vital të globalizimit dhe atëhere plani i parë për të formuar shtete të vogla u zhduk që të zëvendësohet me një plan tjetër i cili është quajtur plani i lindjes së mesme. 

Ky plan u shqetësua nga operacionet vetvrasëse – e Amerika thirri për një konferencë në Sharm esh-Sheikh për të deklaruar solidaritetin me “Izraelin” dhe luftën kundër terrozimit. 

Pas një periudhe qetësie kompanitë amerikane filluan aktivitetet e tyre për globalizimin dhe atëhere qeveritë arabe filluan privatizimin e shumë kompanive në vendet e tyre. 

5. Pas kryengritjes së dytë (Intifadës së dytë) dhe prej frikës mbi “Izraelin” ishte deklaruar si lufta kryqtare e parë kundër terrorizmit, pastaj përsëri akset e të keqes veçanërisht kundër Irakut. 

6. Kur Sharoni dështoi për t’i dhënë fund kryengritjes, “Izraeli” u bë më i padurueshëm dhe kërkoi ndërhyrjen e Amerikës në Irak. Dhe kështu ne e dimë me pakundërshtimin më të vogël që ka një plan cionist prapa asaj – e cila mund të çojë në përzërjen ose madje edhe masakrimin total kundër Palestinezëve e cila mund të ndodh ose në Nablus ose në Gaza – dhe plani tjetër kundër arabëve brenda “Izraelit” dhe ku është një hartë që mund të zërë vend. Kështu kjo është zemra e luftës. 

Kështu për Amerikën nuk ka ndonjë problem në trajtimin me qeveritë arabe derisa nuk prek sigurinë e “Izraelit” e atëhere bëhet një shqetësim i vërtetë. Kandidati i mëparshëm demokratik për President ka deklaruar pas 11 shtatorit, që janë elita njerëzish të cilët kanë shumë autoritet e të cilët qëndrojnë prapa qeverisë së SHBA, UK dhe “Izraelit” e të cilët kanë vendosur që SHBA duhet të ndërhyjë në mënyrë direkte në luftën e lindjes së mesme. Dhe kjo çoi tek rezultati që e tërë bota qëndron në një anë dhe vetëm SHBA dhe “Izraeli” në anën tjetër dhe kukulla e tyre Blair-i. Një tjetër shkrimtar amerikan (Grace Hasle) ka shkruar që administrata amerikane ka kontribuar shumën prej 83 bilion dollarë – sasinë prej 14. 000 dollarësh për çdo individi izraelit për çdo vit. Ka një marrëdhënie intime midis Izraelit dhe SHBA kur ju pyetni pse?

Përgjigjja është dhënë. 

Dr. Safar el-Havale 

Publikimi i parë: 30.1.2004

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Analiza politike
Previous
image
Arsyeja e vërtetë për luftën në Irak
Le të fillojmë me arsyen e vërtetë për sulmet e njerëzve të librit – ose tartarët e rinj – në Irak dhe në të gjithë ...
image
Privatizimi i luftës
Te punësuarit e firmave ushtarake angleze dhe amerikane po marrin gjithnjë e më tepër detyrat e ushtarëve të rregullt. Pika kulminante e këtij modeli: angazhimi ...
image
Terorizmi dhe siguria nacionale Nënçmim i të drejtave të njeriut
Ariane IOANNIDES   Gjatë vitit 2002 aktiviteti kryesor i shumë shteteve të botës rotullohej rreth luftës kundër “terorizmit” dhe sigurimit të “sigurisë nacionale”. Si rezultat i drejpërsëdrejt ishte ...
image
Krizat në një krizë
Shumë herë mundësia ynë për të menduar gjatë krizave është shumë e dobët. Në atmosferë të tendosur dhe kritike gjuha e vetme të cilën dimë ...
image
Veprimtaria humanitare dhe agresioni
Prej efekteve të ndodhive të shtatorit dhe asaj që ka pasuar, është edhe kampanja e egër e perëndimit kundër veprimtarisë humanitare. Në këtë kampanjë morën ...
image
Tekstet e meditimit mbi një perandori të frikësuar
Shkaqet për ta kritukuar administratën e Bushit janë të shumta, siç tregojnë ndodhitë që nga 11 shtatoti i 2001-it. Mirëpo nuk është lehtë çdo herë sjellja e kritikave në tregun e publikimit francez;...
image
Irani dhe demokracia e tij
A është demokracia vlerë në vete? A ka mundësi të shndërrohet në idhull dhe të ngritet domethënia e tij deri në nivele që nuk pranon kritika?...
image
Logjikimi konstruktiv dhe liria e shprehjes
Sa i përket çeshtjes së terorizmit, akoma media perendimore, ajo amerikane në veçanti, vepron për të devijuar opinionin publik kur flet për rrënjet e këtij fenomeni dhe shkaqet e vërteta...
image
Davudoglu flet për një harmonizim
Harmonizimi vazhdueshëm i vlerave të lashta dhe i mekanizmave që ndryshojnë...
Next