Hyrje | Aktuale | Analiza politike | Logjikimi konstruktiv dhe liria e shprehjes

Logjikimi konstruktiv dhe liria e shprehjes

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Sa i përket çeshtjes së terorizmit, akoma media perendimore, ajo amerikane në veçanti, vepron për të devijuar opinionin publik kur flet për rrënjet e këtij fenomeni dhe shkaqet e vërteta

 

Edhe elita e cila dominon në qarqet e vendimmarjes akoma i arsyeton veprimet e tyre kriminele me preteks të luftës kundër terorizmit dhe me arsyetimin se është duke e përhapur demokracinë, paqën, drejtësinë shoqërore, të drejtat e njeriut, edhe nëse ky akcion shkakton therrjen e këtij "njeriu"!

 

Kjo media, e përkrahur nga politika e fuqisë, i injoron rregullat logjikore të cilat i sjellin rezultatet e hidhura të terorizmit dhe insiston në mosdebatimin e tyre në mënyrë konstruktive dhe serioze, andaj biseda e kësaj medie për këtë fenomen rrotullohet rreth gëzhojës dhe aspak nuk depërton në esencën e problemit.

 

Në Britani, pas shpërthimeve të Londrës, opinioni publik ndërkombëtar ka vërejtur një ndryshim thelbësor të gjuhës mediale, sepse dolën në shesh disa zëra të mençura që thërrasin të shikohen shkaqet që i sollën këto shpërthime në Londër e jo në qytetet tjera europjane.

Më shumë se një njeri nga ata që paraqesin simbolet e medias dhe gazetarisë britaneze në mënyrë konstruktive dhe të paanshme folën rreth pjesmarrjes së qeverisë së Blerit në avanturat e pallogaritura mirë në Afganistan dhe Irak duke vrapuar pa frymë pas udhëheqësisë së Shtëpisë së Bardhë. Ata gjithashtu shkruajtën dhe folën mbi zullumin që i bëhet njeriut në lindjen e mesme, lirinë dhe të drejtat e të cilit Washingtoni i shfrytëzon si preteks për të bërë gabime strategjike që shkaktojnë urrejtje dhe armiqësi shumë të mëdha, jo vetëm në botën islame, por edhe anë e mbanë botës.

 

Disa lider të opinionit në Britani kanë vërtetuar se ata janë më të vetëdijshëm dhe mirë perceptojnë se sa amerikanët, pasiqë gjërat kanë arritur në nivel që nuk mund të injorohet masa e gjërë ose të manipulohet me të vërtetat. Madje opinioni publik qëndroi në përkrahje të liderëve të vet duke e shprehur këtë me demonstrata ku nuk mungonin shorehjet e qarta që thërrasin në gjykim të logjikës në leximin e fenomenit të terorizmit.

 

Kjo që thamë deri tani nuk e arsyeton atë që ka ndodhur në Londër por sjellim dëshmi se çka mund të bëjë media nëse i plotëson dy kushte: logjikim konstruktiv dhe liri të shpehjes.

 

Në Britani këto dy kushte janë të plotësuara, kurse në Sh.B.A- mungon kushti i parë, kurse rezultati i pritur në këtë drejtim është ferr i vazhdueshëm!!

 

 

Dr. Muhamed ibën Suud El-Bishr

 

Përktheu: Bekir Halimi 

 

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Analiza politike
Previous
image
Arsyeja e vërtetë për luftën në Irak
Le të fillojmë me arsyen e vërtetë për sulmet e njerëzve të librit – ose tartarët e rinj – në Irak dhe në të gjithë ...
image
Privatizimi i luftës
Te punësuarit e firmave ushtarake angleze dhe amerikane po marrin gjithnjë e më tepër detyrat e ushtarëve të rregullt. Pika kulminante e këtij modeli: angazhimi ...
image
Terorizmi dhe siguria nacionale Nënçmim i të drejtave të njeriut
Ariane IOANNIDES   Gjatë vitit 2002 aktiviteti kryesor i shumë shteteve të botës rotullohej rreth luftës kundër “terorizmit” dhe sigurimit të “sigurisë nacionale”. Si rezultat i drejpërsëdrejt ishte ...
image
Krizat në një krizë
Shumë herë mundësia ynë për të menduar gjatë krizave është shumë e dobët. Në atmosferë të tendosur dhe kritike gjuha e vetme të cilën dimë ...
image
Veprimtaria humanitare dhe agresioni
Prej efekteve të ndodhive të shtatorit dhe asaj që ka pasuar, është edhe kampanja e egër e perëndimit kundër veprimtarisë humanitare. Në këtë kampanjë morën ...
image
Tekstet e meditimit mbi një perandori të frikësuar
Shkaqet për ta kritukuar administratën e Bushit janë të shumta, siç tregojnë ndodhitë që nga 11 shtatoti i 2001-it. Mirëpo nuk është lehtë çdo herë sjellja e kritikave në tregun e publikimit francez;...
image
Irani dhe demokracia e tij
A është demokracia vlerë në vete? A ka mundësi të shndërrohet në idhull dhe të ngritet domethënia e tij deri në nivele që nuk pranon kritika?...
image
Logjikimi konstruktiv dhe liria e shprehjes
Sa i përket çeshtjes së terorizmit, akoma media perendimore, ajo amerikane në veçanti, vepron për të devijuar opinionin publik kur flet për rrënjet e këtij fenomeni dhe shkaqet e vërteta...
image
Davudoglu flet për një harmonizim
Harmonizimi vazhdueshëm i vlerave të lashta dhe i mekanizmave që ndryshojnë...
Next