Hyrje | Aktuale | Qetësimi i zemrave

Qetësimi i zemrave

Madhesia e germave: Decrease font Enlarge font
image

Pse duhet qetësuar zemrat?

Sepse është edukatë e lartë islame dhe veti e pejgamberëve, burrave të devotshëm dhe njerëzve të mirë.

Sepse  qetësimi i zemrave të njerëzve me sprova shkakton afrimin e njerëzve mes vete dhe shtimin e dashurisë. 

Sepse qetësimi i zemrave të thyera është adhurim madhështor, madje disa dijetarë e kanë futur te kapitujt e besimit.

Si na ndihmo islami në këtë drejtim?

1- Është e pëlqyer fetarisht ngushëllimi i familjarëve të vdekurit, për tua qetësuar zemrat pas dhimbjes së ndarjes nga i afërmi.

2- I jepet dhurata e martesës femrës së shkurorëzuar për t'ia qetësuar zemrën.

3- Paguhet gjaku i të vrarit gabimisht për të qetësuar zemrat e familjes së të vrarit.

4- Ndalohet qortimi dhe ofendimi i lypësit që të mos i bëhen bashkë edhe nënçmimi i lypjes edhe nënçmimi i ofendimit.

Është gabim i madh shpërfillja e ndjenjave të njerëzve të vobektë dhe të sprovuar e familjeve të tyre dhe mos interesimi për çështjet e tyre dhe nevojat e përditshme që kanë.

Në këtë drejtim themelimi i shoqatave që merren me pleq, të veja dhe jetimë është vepër e mirë dhe me vlerë dhe gjithashtu veprimi për të eliminuar nevojat e të varfërve, të shtypurve, të sëmurëve dhe atyre që kanë përjetuar katastrofa.

Nevojë e madhe është të jemi afër familjeve të burgosurve politik duke i vizituar, duke u ndihmuar ekonomikisht, duke u dhënë kujdesin e duhur që të mos kenë nevojë të dalin të lypin dhe ti ruajmë nga provokimet. Sa i lehtësohet gjendja një të burgosurit politik kur e gëzojmë duke u kujdesur për familjen e tij dhe pasardhësit e tij.

Kjo edukatë islame e lartë nuk është e veçantë vetëm për miqtë por edhe ndaj armiqve duhet ta shfaqim!

Imam Ibën Kajimi, rahimehullah, thotë: erdha duke i dhënë myzhde për vdekjen e një armikut të tij të përbetuar. Më qortoi shumë dhe tha: inna lilah ve inna ilejhi raxhiun dhe pastaj u ngrit menjëherë nga shtëpia dhe shkuam për ngushëllime në familjen e të ndjerit dhe mes tjerave u tha: mua më keni në vend të tij, për çdo gjë që keni nevojë më keni mua. Familja e të ndjerit u gëzuan shumë dhe u lutën për te.

Në kundërshtim me këtë edukatë fisnike disa njerëz, të cilëve u janë ngurtësuar zemrat, tallen dhe qeshen me fatkeqësitë e njerëzve, duke:

1- iu gëzuar dështimit të fëmijëve të fqinjëve në shkollim.

2- iu gëzuar sprovave të kolegëve në punë.

3- iu gëzuar fatkeqësive që i ndodhin familjes së burrit ose shkurorëzimit të shoqes së vet, etj.

Këta njerëz le të ruhen nga kjo cilësi e njerëzve munafikë, për të cilët Allahu thotë:

{إن تمسسكم حسنة تسؤهم وإن تصبكم سيئة يفرحوا بها}.

" Nëse ju përjetoni ndonjë të mirë, ata i dëshpëron ajo, e nëse ju godet ndonjë e keqe, ata gëzohen për atë". (Ali Imran: 120).

Si tua qetësojmë zemrat?

1- Solidarizohu me te kur të humbë të dashurit dhe të afërmit.

2- Kërko falje prej tjerëve dhe pranon kërkimin e faljes nga ata që kanë gabuar.

3- Shkëmbeni dhurata.

4- Buzëqeshuni.

5- Kryeni nevojat e njerëzve.

6- Vizitoni ata.

7- Kuptoni karakterin e tyre.

8- Mos përmend të mirat që ja ke bërë gjatë qetësimit të zemrës së tij.

Përshtati: Bekir Halimi

Subscribe to comments feed Komente (0 publikuar):

total: | Treguar:

Publikoni komentin tuaj comment

Ju lutem shënoni kodin që shikoni në imazh:

  • email Email shokëve
  • print Printo
  • Plain text Vetem tekst
Tjera nga Aktuale
Previous
image
A është feja opium për besimtarët apo instrument i politikanëve për të opiumizuar popullin?
Kur ishim të ri dhe e lexonim këtë parrull të Marksit irritoheshim dhe demantonim kategorikisht, madje edhe lexonim dhe sillnim fakte për ta kundërshtuar këtë ...
image
Mirësia do vazhdon të jetë në këtë Ymet deri në Kijamet
  Pejgamberi, ﷺ, thotë: "لا تزال طائفة من أمتي ظاهرين على الحق لا يضرهم من خذلهم حتى يأتي أمر الله وهم كذلك". "Do vazhdojë një grup nga Ymeti ...
image
Diskriminimi ndaj tjerëve
Mjekja egjiptiane Merva Sherbini u vra në korridorin e një gjykate të Gjermanisë nga dora e një ekstremisti gjerman për shkak se mbante mbulesë islame, ...
image
Ju sjellim librin “Dashuria dhe afërsia mes Familjes Fisnike dhe sahabëve”
Më poshtë ju paraqesim hyrjen dhe vegzën e një prej librave më të mirë që ofron qartësimet kuptimplota për lidhjen e ngrohtë mes Familjes Fisnike ...
image
Marrëveshje nderi dhe morali për median sociale
1- Mos përhap lajme, raste, projekte dhe reklama shkollash, të paverifikuara prej teje personalisht, sepse shumë herë ka ndodhur që janë keqpërdorur këto lajmërime dhe ...
image
Cicërime emocionale në lidhje me sëmundjen dhe shëndetin
Cicërime emocionale në lidhje me sëmundjen dhe shëndetin   Disa cicërima emocionale të shkruara nga ish ministri i arsimit në Mbretërinë e Arabisë Saudite, dr. Muhamed Er-Reshid, ...
image
Gruaja sikur portieri
  Në botën e futbollit, që tani më është bërë një gjuhë e përbashkët e shumicës së popujve të botës, kemi portierin dhe ekipin e lojtarëve. ...
image
Lajm interesant!
Në garat botërore të Kur'anit të cilat u mbajtën në Kuvajt para disa dite, në kategorinë "memorizimi i Kur'anit dhe leximi tij me texhvid, sipas ...
image
Merr mësim
  Kope e ujqve: udhëheqësi qëndron mbrapa ujqve që të mos ngelet mbrapa asnjë ujk, ujqit e dobët qëndrojnë përpara, kurse mbrapa ata të fuqishmit që ...
image
Besimtari nuk kafshohet nga e njëjta vrimë dy herë
Na rrëfen Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thënë: "Besimtari nuk kafshohet dy herë nga një vrimë". Buhariu dhe Muslimi Ky hadith ...
image
Nga çka frikësohesh? – Hoxhë Bekir Halimi
Kjo është ligjëratë që u mbajtë më 7/10/2016 në Shkup nga Hoxha Bekir Halimi, me qëllim motivimi për besimtarët nga frikërat që mund të pushtojnë njeriun e që ta lënë në gjendje që e bënë të vuaj dhe mos të jetojë jetë të dinjiteshme....
image
Të jetosh në kohë të gurbetit
Kur janë një miliardë mysliman është vështir me qenë mysliman?! Paramendo me qenë vetëm pesë veta mysliman sa vështirë është?! Paramendo me qenë unë edhe ti aty ...
Next